Chleb pszenny na zakwasie NOCNY 馃寵

Prosty chleb na zakwasie pszennym (mo偶na u偶y膰 zakwasu 偶ytniego, ale fermentacja ciasta mo偶e by膰 szybsza). Mo偶na zmienia膰 rodzaje m膮k w przepisie - zwi臋kszy膰 lub zmniejszy膰 udzia艂 m膮ki razowej, wykorzysta膰 orkisz, p艂askurk臋 albo inne zdrowe m膮ki glutenowe. Ilo艣膰 zakwasu jest dostosowana do ch艂odnej, nocnej fermentacji w temp. 21'C. Je偶eli temperatura powietrza b臋dzie wy偶sza, nale偶y zmniejszy膰 ilo艣膰 zakwasu, aby spowolni膰 fermentacj臋.

Sk艂adniki:
  • woda (temperatura pokojowa - oko艂o 21'C) 330g
  • zakwas pszenny lub 偶ytni dokarmiony i aktywny 40g
  • m膮ka pszenna chlebowa 450g
  • 艣wie偶o mielone ziarno pszenicy lub 偶yta (mo偶na zast膮pi膰 m膮k膮 razow膮 pszenn膮 lub 偶ytni膮) 50g
  • otr臋by pszenne 10g
  • s贸l 12-13g
1 i 2. Wla膰 wod臋 do miski, doda膰 zakwas i dok艂adnie wymiesza膰, 偶eby si臋 rozpu艣ci艂. Doda膰 m膮ki i otr臋by. Wymiesza膰 szpatu艂膮 tak, 偶eby nie by艂o wida膰 艣lad贸w suchej m膮ki. Zostawi膰 pod przykryciem na 30 min.



3. Doda膰 s贸l i mokr膮 r臋k膮 wgnie艣膰 j膮 w ciasto. Wyrobi膰 kr贸tko, rozci膮gaj膮c i sk艂adaj膮c do 艣rodka, a偶 b臋dzie g艂adkie. Zostawi膰 na oko艂o 30 min.



4. Z艂o偶y膰 ciasto naci膮gaj膮c i sk艂adaj膮c do 艣rodka. Odwr贸ci膰 i uformowa膰 na koniec w kulk臋. Zostawi膰 pod przykryciem na oko艂o 60 min.



5. Z艂o偶y膰 ciasto naci膮gaj膮c i sk艂adaj膮c do 艣rodka. Odwr贸ci膰 i uformowa膰 na koniec w kulk臋. Zostawi膰 na ca艂膮 noc (oko艂o 8h) w temp. 21'C.



6. Opr贸szy膰 blat i wierzch ciasta m膮k膮. Wyj膮膰 delikatnie z miski (nie odgazowywa膰). Uformowa膰 wst臋pnie bochenek, bez napinania jego powierzchni. Zostawi膰 na oko艂o 30 min., aby si臋 zrelaksowa艂o.



7. Ponownie posypa膰 wierzch ciasta m膮k膮. Odwr贸ci膰 i uformowa膰 bochenek, mocniej napinaj膮c powierzchni臋. W艂o偶y膰 do obsypanego m膮k膮 ry偶ow膮 koszyka i je艣li ciasto na to pozwala (nie rozrywa si臋) naci膮gn膮膰 ponownie, tak jak pokazano na filmie.



8. Chleb powinien wyrasta膰 w koszyku w temperaturze pokojowej (oko艂o 21'C) - zwykle zajmuje to oko艂o 3h. Mo偶na r贸wnie偶 fermentowa膰 tak przygotowane ciasto w lod贸wce. Chleb na tym filmie garowa艂 w lod贸wce 30h w temp. 6'C.
Najprostszym sposobem wyj臋cia ciasta z koszyka jest przeniesienie go na papier do pieczenia, co u艂atwi p贸藕niejsze w艂o偶enie ciasta do gor膮cego garnka.
Garnek 偶eliwny z pokrywk膮 nagrza膰 do temperatury 250'C (trwa to zwykle oko艂o 40-45 min.). Naci膮膰 ciasto 偶yletk膮 lub skalpelem, przenie艣膰 ostro偶nie (偶eby si臋 nie poparzy膰) do gor膮cego garnka. Dla wytworzenia dodatkowej pary, kt贸ra pomaga w wyrastaniu chleba, mo偶na wrzuci膰 mi臋dzy papier a 艣ciank臋 garnka dwie kostki lodu.
Zamkna膰 garnek pokrywk膮 i piec pod przykryciem 15 min w 250'C.



9. Po 15 minutach otworzy膰 garnek, zmniejszy膰 temperatur臋 pieca do 200'C i piec jeszcze oko艂o 30-35 minut.



10. Wyj膮膰 chlebek z garnka i wystudzi膰 na kratce.



11. Nareszcie krojenie...