Składniki:
Wykonanie:
- mąka pszenna t650 400g
- mąka pszenna razowa 100g
- woda 350g
- zakwas pszenny aktywny 100g
- sól 10g
- w zależności od jakości mąki i jej zdolności do absorpcji wody, można zmniejszyć jej ilość do 320-330g.
- można skrócić czas autolizy mąki i wody do 30-45min.
Wykonanie:
- Wymieszać mąkę z wodą i pozostawić do autolizy na 3h.
- Dodać zakwas, wyrobić ciasto składając do środka przez około 4-5min. Pozostawić do odpoczynku na 40 min.
- Dodać sól i wyrobić przez 4-5min. Odpoczynek 40 min.
- Przeprowadzić laminację na wilgotnym blacie, rozciągając delikatnie ciasto. Złożyć na 3 i ponownie na 3. Przełożyć do czystej, natłuszczonej formy i zostawić na 30min do odpoczynku.
- Pierwsze składanie - odpoczynek 30min.
- Drugie składanie - odpoczynek 30min.
- Trzecie składanie - odpoczynek 60min.
- Uformować wstępnie bochenek na lekko oprószonym mąką blacie.
- Uformować bochenek i umieścić w koszyku rozrostowym - wstawić do lodówki na 12-24h.
- Jeśli ciasto jest mało wyrośnięte, zostawić w temperaturze pokojowej na około 1-2h.
- Nagrzać piekarnik z garnkiem żeliwnym do temperatury 250'C.
- Przełożyć ciasto z koszyka na papier do pieczenia, włożyć do gorącego garnka, naciąć chleb żyletką (można wrzucić między papier a garnek kostkę lodu dla wytworzenia dodatkowej pary w garnku).
- Zamknąć garnek pokrywą i piec w temp 250'C 15-20 min.
- Zdjąć pokrywę garnka, obniżyć temperaturę do 200'C i piec około 40min.
- Wyjąć chleb na kratkę i wystudzić.