Chleb pszenny na zakwasie z mąką razową

Składniki:
  • mąka pszenna t650 400g  
  • mąka pszenna razowa 100g 
  • woda 350g 
  • zakwas pszenny aktywny 100g 
  • sól 10g
Uwagi do przepisu:
  • w zależności od jakości mąki i jej zdolności do absorpcji wody, można zmniejszyć jej ilość do 320-330g.
  • można skrócić czas autolizy mąki i wody do 30-45min.

 
Wykonanie:
  • Wymieszać mąkę z wodą i pozostawić do autolizy na 3h.
  • Dodać zakwas, wyrobić ciasto składając do środka przez około 4-5min. Pozostawić do odpoczynku na 40 min.
  • Dodać sól i wyrobić przez 4-5min. Odpoczynek 40 min.
  • Przeprowadzić laminację na wilgotnym blacie, rozciągając delikatnie ciasto. Złożyć na 3 i ponownie na 3. Przełożyć do czystej, natłuszczonej formy i zostawić na 30min do odpoczynku.
  • Pierwsze składanie - odpoczynek 30min.
  • Drugie składanie - odpoczynek 30min.
  • Trzecie składanie - odpoczynek 60min.
  • Uformować wstępnie bochenek na lekko oprószonym mąką blacie.
  • Uformować bochenek i umieścić w koszyku rozrostowym - wstawić do lodówki na 12-24h.
  • Jeśli ciasto jest mało wyrośnięte, zostawić w temperaturze pokojowej na około 1-2h.
  • Nagrzać piekarnik z garnkiem żeliwnym do temperatury 250'C.
  • Przełożyć ciasto z koszyka na papier do pieczenia, włożyć do gorącego garnka, naciąć chleb żyletką (można wrzucić między papier a garnek kostkę lodu dla wytworzenia dodatkowej pary w garnku).
  • Zamknąć garnek pokrywą i piec w temp 250'C 15-20 min.
  • Zdjąć pokrywę garnka, obniżyć temperaturę do 200'C i piec około 40min.
  • Wyjąć chleb na kratkę i wystudzić.