"Domowy Chleb na Zakwasie" to cykliczne warsztaty piekarskie
w Szkole kulinarnej Ashanti w Łodzi.
Tematem warsztatów jest wypiek domowego, pszenno-żytniego chleba na zakwasie z dodatkiem świeżo mielonej pszenicy i żyta, słodu, miodu i prażonych ziaren.
W części teoretycznej porozmawiamy o mące, glutenie, zakwasie i o tym, dlaczego fermentacja jest tak dobra dla naszego organizmu. Po skończonych warsztatach, każdy uczestnik otrzymuje skrypt z przepisami i omawianą częścią teoretyczną, oraz zabierze ze sobą własnoręcznie upieczony chlebek wraz z porcją zakwasu i instrukcją jego karmienia.
Program warsztatów:
Teoria:
• O zakwasie: czym jest i jak go hodować, zalety pieczenia na zakwasie i do czego wykorzystać resztki zużytego zakwasu.
• Mąka: rodzaje i typy mąk do wypieku chleba.
• Świeżo mielone ziarno: dlaczego warto samemu mielić mąkę na chleb.
• Dodatki do chleba: jak wzbogacić jego smak i przedłużyć trwałość.
• Literatura piekarska - co warto czytać, żeby wzbogacić swoją wiedzę.
W części praktycznej:
• Pszenno-żytni chleb na zakwasie z dodatkiem świeżej mąki razowej, słodu, miodu i ziaren.