Chleb orkiszowy z mąką razową na podmłodzie



Bardzo dobra propozycja dla tych, którzy zaczynają przygodę z pieczeniem chleba i nie mają jeszcze zakwasu. Jest to chleb orkiszowy z mąką razową na podmłodzie, inaczej zwanym zaczynem poolish, z minimalną ilością drożdży, ale za to długo fermentowany. Nie będzie miał on może zalet chleba na zakwasie, ale z pewnością będzie zdrowszy niż niejeden chleb kupiony w sklepie, ponieważ dzięki wydłużonej fermentacji otrzymamy pieczywo, które będzie bardziej przyjazne dla naszego żołądka.

Przepis na ten chleb został tak przygotowany, żebyście mogli przygotować zaczyn wieczorem a chleb zrobić nazajutrz rano, lub przygotować zaczyn rano i chleb piec wieczorem – na przykład po przyjściu z pracy.

 
 >> KUP MĄKĘ TOTA <<


Do przygotowania tego chleba będziemy potrzebować:
• Mąkę orkiszową jasną
• Mąkę orkiszową razową
• Wodę
• Drożdże
• Sól
• Opcjonalnie płatki orkiszowe

Do przygotowania podmłody będziemy potrzebować:
• mąkę orkiszową – jasną i razową
• wodę w temp. pokojowej
• Drożdże

Aby przygotować podmłodę, do miski lub pojemnika wlewamy 250g wody i wsypujemy 0,5g drożdży.
Mieszamy dokładnie, żeby drożdże dobrze się uwodniły i wsypujemy 50g mąki orkiszowej razowej i 200g jasnej mąki orkiszowej. Mieszamy tak, żeby nie było śladów suchej mąki i całość przykrywamy. Zostawiamy na 10-12h do fermentacji.

Po 12h podmłodę przelewamy do większej miski, dodajemy 70g wody, 1g drożdży i całość mieszamy.
Dodajemy ponownie 50g mąki orkiszowej razowej i 200g jasnej mąki orkiszowej.
Całość mieszamy i zostawiamy żeby mąka dobrze wchłonęła wodę.

Po 30 min. wierzch ciasta posypujemy 10g soli. Wilgotną dłonią wciskamy sól w ciasto i wyrabiamy – początkowo w misce, później na blacie. Czas wyrabiania – około 3-4 min.
Ciasto zaokrąglamy w kulkę i zostawiamy pod przykryciem na 30 min.

Po 30 min. Ponownie wyrabiamy ciasto przez 3-4 min.
Zaokrąglamy ciasto w kulkę i pozostawiamy pod przykryciem na około 1h-1,5h żeby wyrosło.

Wierzch ciasta posypujemy mąką i niewielką ilość mąki również na blat. Rozciągamy ciasto delikatnie, żeby nie rozerwać jego powierzchni. Składamy ciasto na zakładkę i rolujemy.
Przekładamy do formy nasmarowanej masłem i obsypanej płatkami orkiszowymi – część płatków również sypiemy na wierzch chleba.
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h-1,5h w zależności od temperatury pomieszczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200’C i wkładamy wyrośnięty chleb. Piekarnik możemy zaparować spryskiwaczem, dzięki temu chleb będzie lepiej wyrastał. Pieczemy około 40-50min do ładnego wypieczenia skórki.